BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 22 November 2009

Bila Jiran Cuba Menggoda Suami Kita

Perghhh...tajuk entry bikin bulu roma naik kan?

Senario ni salah satu keadaan yang kita (sang isteri) amat takutkan berlaku. Terutamanya kalau jiran sebelah terdiri dari anak2 dara comel. Huhuuuu...mau hari2 aku balik cepat hahahaa!!

Member aku ada forward gambar jiran seseorang cuba "menggoda" suaminya (dia pun tukang forward email je, bukan jiran dia pun) tapi cuba korang bagi pendapat apa yang harus dilakukan jika jiran anda melakukan taktik halus seperti di bawah utk menggoda?


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Wakakakaaaa....sib baik takde G-string!!

Aku nak ucapkan gud luck kat puan yang menyidai ni. Ada chance ke nak menggoda? ; )

Wednesday, 18 November 2009

Indecisive Husband

Lumrah dalam rumah tangga, suami sebagai ketua memainkan peranan yang besar dalam membuat keputusan bagi keluarganya. Tapi aku pasti sangat, ramai antara isteri2 di luar sana yg mempunyai suami yang lebih selesa membiarkan si isteri untuk membuat keputusan. Tak kisah la keputusan tu sekecil nak beli kicap jenama Kipas Udang atau Jalen ataupun sebesar nak beli rumah kat area mana dan sebagainya.


Aku dan encik husband sejak dari zaman berpacaran (cewah) dulu memang aku aje yang banyak buat keputusan. Bagi setengah orang yang tak memahami, mungkin dia akan cop kita sebagai queen control. Tapi yang sebetulnya, kita buat keputusan kerana suami kita lebih selesa mengikut keputusan yang kita buat. Kalau ditanya jawapan standard adalah "ikut suka ayang la", "abang ikut je" tak pun "ok gak tu".

Tapi takdelah 100% keputusan aku yang buat. Ada certain things kalau dia tak setuju dia akan beritahu gak la. Beberapa contoh masa aku buat keputusan nak hantar naufal ke taska. Encik husband tak setuju sebab baginya Naufal masih tak ready. Satu lagi keputusan masa aku setuju utk resign kerja dan ikut dia ke tempat lain, itupun dia tak setuju sebab dia tak nak aku buat something yg bukan "kepakaran" aku.

Jadi, aku dapat simpulkan kalau keputusan tu melibatkan perkara2 besar/masa depan encik husband akan "bersuara". Selebihnya dia prefer aku yang buat, takpun dia memang sekepala dengan aku. Apa saja keputusan yang aku buat kebetulan memang adalah apa yang dia nak.

However, bagi aku ia masih tak mencukupi sebab bagi aku macam aku lak yang menggalas tanggungjawab utk berfikir dan buat keputusan walaupun ada gak sesi berbincang dan berbalas pandangan. Cuma in the end, aku gak yang akan buat keputusan (most of it).

Persoalannya sekarang, macam mana nak bagi suami kita menjadi lebih "agresif" dalam membuat keputusan? Kongsi-kongsikanlah bagi yang sudi....


Tuesday, 17 November 2009

Kenapa saya takde widget follower

Bagi menjawab soalan Lily kat entry aku yg ini, dan kebetulan lak Elyn pun ada post satu entry yg sangat menarik which also pointed on the "follower" issue, aku pun terpanggil utk buat entry ni.

Kenapa aku tak letak widget follower?

1. Aku cuma ada 4 follower (thanks pada yg sudi follow wlpn korang tak nampak widgetnya)

2. Kalau aku ramai follower, aku takut takleh nak langsaikan tanggunjawab utk jenguk blog
diaorg selalu. (Org sudi follow kita, rasa tak patut lak kalau tak jenguk dia) - Ceh! Macamlah ramai nooo orang nak follow blog aku ni..hahaaa.....

3. Aku ni bukan dikategorikan sebagai blogger tegar. Dapat update blog sekali seminggu pun dah cukup bagus. Kalau aku ramai follower@peminat, hampalah mereka tengok blog aku ni tak berupdate - again, ayat macam perasan orang ramai nak follow blog ni!

4. Bagi aku, fellow bloggers yg sudi listkan aku kat dia punya blog list pun dah cukup bagus utk
menunjukkan yg dia sudi nak berkawan dengan aku dan nak tau perkembangan/repekkan
aku.

5. Sepertimana in real life, aku sebenarnya lebih selesa berada dalam a small circle of friends.
Biar sikit kawan, tapi kawan yg kita ada tu berkualiti. Buat apa ramai kawan tapi majoriti dari
mereka cuma menyakitkan hati (dalam erti kata lain - toxic friends. I've come acrossed ramai
manusia mcm ni in real life). Statement ni mungkin ramai yg tak setuju, tapi nak buek camno...ahkak memang begini.

6. Lari dari tujuan asal aku start blogging which is just to ejoy reading other people's blog dan cari
hanya beberapa kawan untuk memeriahkan majlis....

Ni saja yg aku boleh fikirkan buat masa ni. Buat Lily, thanks sebab sudi nak follow akak. Agak2 nak follow akak gak, boleh aje walaupun widgetnya takde.

Dan untuk pengetahuan korang yang rajin komen kat blog aku ni (thanks lagi sekali), aku memang dah follow korang sejak dari komen korang yang first dulu. Memang kebiasaan aku mcm tu, follow orang dan letak dalam blog list tapi tak bagi tau....

Mak tak paksa korang ikut mak nyaaahhh....heheeee!

Akhir kata, andai entry ni buat anda kecil hati, marah atau tersinggung maaf jua ku pinta. Sedangkan lidah boleh tergigit, ngehngehngeeeehhhhh...

Happy blogging! : )

Monday, 16 November 2009

Kisah cinta saya kepada Char Koay Teow

Cerita basi sikit......hahaaa...




Aku dan encik husband, kalau balik penang memang looking forward to this activity.




Jalan-jalan carik CHAR KOAY TEOW! Selama ni kami akan pergi yg kat Permatang Pauh, tapi masa balik baru2 ni kami jumpa lagi satu tempat yg jual char koay teow yg sedap - kat Bandar Perda (org penang tau lah kot kat mana tempat ni).




Kegianan kami terhadap CKT ni membuatkan kami mencari2 gerai/kedai yg ada menjualnya di sekitar Johor. Memang ada jumpa beberapa kedai yg meng"claim" benda yg dijual itu adalah Char Koay Teow, tapi rasanya adalah sungguh tidak Char Koay Teow langsung. Kekadang tu rasa mcm Koay Teow biasa je....Worse than that, kami pernah jumpa "CKT" yg sangat berair, terasa mcm hirup Koay Teow Sup lak....hampa gila!




Tapi beberapa tahun yg lalu, kami telah berjaya menemui penjual CKT yg sebenar..dengan rasa CKT yg hampir serupa dengan yg kat Permatang Pauh, gerai tu kat Bandar Baru Uda, bertentang dengan masjid. Bila tiba2 terasa gian nak pekena CKT, ke situlah destinasi kami. Tak kira weekdays atau hari minggu.....hatta dah hampir tengah malam sekalipun kami akan usung si Naufal sekali (Naufal yg cerewet makan tu pun suka CKT ni tau!).




Errr....ginilah rupa CKT tu (dah makan separuh jalan baru teringat nak snap gambo, tak ingat dunia punya pasal)

Begitulah kisah cinta saya terhadap Char Koay Teow...Sekian terima kasih...

Friday, 13 November 2009

Terima kasih Encik Facebook

(Maya....aku tau kau mesti tergelak baca title entry aku kali ni)

Kepada Encik Facebook,

Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kerana menghubungkan kembali saya kepada kawan2 lama, sejak dari bangku sekolah rendah sehingga kepada kawan2 terkini di tempat kerja.

Walaupun agak ketinggalan, saya tak rasa rugi sedikit pun kerana saya tahu banyak lagi yang akan saya akan temui/tempuhi bila berkecimpung dalam facebook ini.

Cuma harapan saya, akaun facebook saya takkan terbengkalai seperti friendster dulu, hilang ditiup angin lalu. Hangat2 tahi ayam je!

Teruskan usaha anda menjadikan dunia ini semakin "kecil"....

Sekian, terima kasih.

Yang Ikhlas,
Budak yang baru nak berjinak2 dengan facebook

*********************************************************************************

Masa balik kampung hari tu, dok boring2 takde aktiviti sambil tengok adik aku bukak facebook dia tetiba rasa gatal pulak utk create account. Utk pengetahuan korang, aku ni bukan jenis suka benda2 mcm ni. Selain daripada tak kuasa nak belajar selok belok menda2 ni, kat office lak kena block. Cuma kat rumah je boleh log in, tapi kalau ada masa kat rumah aku prefer blogging.

Tapi nampaknya kegatalan aku nak create gak akaun ni tak sia2. Ramai betul member2 lama aku jumpa semula. Even yg dari sekolah rendah lagi! (Amazed sesangat ni).

Persoalannya sekarang : Adakah aku akan addicted to Facebook? Heheheeee....We'll see!

(tengah kembang hidung sebab terasa up-to-date sebab dah ada mukabuku...hahahaaa!!!)

Monday, 2 November 2009

Balik kampung - Penang

Sejak 31-Oct hari tu, aku balik kampung kat Penang to visit my mum. Dia akan undergo major operation on 3-Nov to remove her uterus due to fibroid.

Please pray for her......