BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, 23 January 2009

Naufal - The super boy



Kenalkan...inilah Muhammad Naufal.
Dilahirkan pada 25 March 2008 kat Hospital Sultanah Aminah, JB.
Kegemaran / Habit :
  • Menggigit (apa saja especially kain kekadang sampai gigil2 badan dia..hehee...org pun tak terkecuali! Hampir semua org dah pernah jadik mangsa dia especially ummi dia ni)
  • Suka menjerit2 test suara (harap2 jadik qari satu hari nanti...pastu masuk Akademi Al Quran..I don't want him to join AF/MI/OIAM dll...Insya Allah)
  • Suka tengok siaran Indahnya Iman kat Channel Oasis Astro especially part Azan. Bila tiba waktu azan, he will stop whatever he is doing. If I happen to be nearby, he will come and sit on my lap until the Azan ends...Aku suka sangat that private moment with him....And i really appreciate that he chooses to be with me to enjoy the Azan....
  • Suka tengok orang...Kalau bawak dia gi jalan2, sekejap aje penat dukung dia sebab dia tak boleh dok diam...kejap pusing ke kanan...kejap pusing ke kiri nak tengok orang...Especially kalau budak2 baya tadika...Mungkin dah pandai nak berkawan agaknya....
Skill/Kebolehan setakat sekarang (masuk 10 bulan) :
  • Memapah pada apa saja untuk bangun dan berdiri.....Pastu dengan selamba dan berlagaknya dia akan lepaskan sebelah tangan sambil tersengih.....Bikin org saspen je takut dia terlentang....
  • Melambai.....tapi bukan masa orang dok bye-bye kat dia.....bila dah bergerak jauh sikit dan org yg melambai tu dah takde baru lah dia sibuk melambai.....heheee....
  • Bila dengar azan, dia macam cuba nak ikut....sambil buat bunyi "aaaa...aaaaa..." mudah-mudahan hatinya lebih terarah ke arah islam/kerohanian....
  • Bercakap...tapi bahasa dia lah...pot pet pot pet...tah apa yang dibebelkan aku pun tak tau....Kekadang tu siap berlagu2..heheee..
Dislikes
  • Makanan yang terlalu lembik / lembut atau terlalu manis....nanti dia akan weckkkk...dulu aku try kasik pisang yg dilenyek tak nak....kurma tak nak...kismis dia makan pastu dia muntahkan....mcm mana ek? semua tu bagus utk otak dia especially kismis dan kurma....
  • Dok dalam car seat.....kalau short journey ok gak la, lebih 10 minit dia mula gelisah dan mintak diangkat...Masalahnya kalau dipegang kat depan, orangnya tak reti dok diam...ada je benda yg nak dipegang especially steering kereta...ni bapak dia lah yg ajar drive sambil pegang dia.....
Walau apa pun fiil dia, aku sentiasa terhibur. Everyday at work I will look forward to go home and play with him, to kiss him and tease him.....Just hearing his laughter and voice will make my day. All the tension and pressure at the office will be forgotten....

Sometimes I hope he won't grow up so fast....I know that one day when he starts to be independent we will slowly be apart....I dread to think of it....Guess all mothers feels the same. Now I know what my mother felt : (












Thursday, 22 January 2009

Yellow Day


Hari ni hari terakhir kerja, pasni Flex shut down seminggu lebih (more pay cut!) sempena CNY holidays. Semua bersepakat memakai baju kuning sebab menurut Chinese, kuning tu bermakna prosperity.

Aku pun pakai kuning gak hari ni, bukan kerana aku percaya tapi sebab nak tunjukkan team spirit..Lagipun seronok gak tengok semua seragam pakai kuning.....

Ironic - Alanis Morisette


I want to blog today but ran our of idea. So many things that I want to say, but I don't know how to express it.....Isn't that ironic?

So, Ill just post the lyric of Ironic by Alanis Morisette (one of my fav song) hehhhhhh... If you read carefully it has a deep meaning...maksud yg mendalam gitu haaaaa......


An old man turned ninety-eight
He won the lottery and died the next day
It's a black fly in your Chardonnay I
t's a death row pardon two minutes too late
Isn't it ironic ... don't you think

Chorus

It's like rain on your wedding day
It's a free ride when you've already paid
It's the good advice that you just didn't take
Who would've thought ... it figures

Mr. Play It Safe was afraid to fly
He packed his suitcase and kissed his kids good-bye
He waited his whole damn life to take that flight
And as the plane crashed down he thought 'Well isn't this nice...'
And isn't it ironic ... don't you think

Repeat Chorus

Well life has a funny way of sneaking up on you
When you think everything's okay and everything's going right
And life has a funny way of helping you out when
You think everything's gone wrong and everything blows up
In your face

It's a traffic jam when you're already late
It's a no-smoking sign on your cigarette break
It's like ten thousand spoons when all you need is a knife
It's meeting the man of my dreams
And then meeting his beautiful wife
And isn't it ironic... don't you think A little too ironic... and yeah I really do think...

Repeat Chorus

Life has a funny way of sneaking up on you
Life has a funny, funny way of helping you out
Helping you out

Tuesday, 20 January 2009

A tribute to Mak Lok

"My mum passed away at 8.45am yesterday.Al Fatihah"

I got this sms around 4pm from a very dear friend of mine whom I did not see for more than one year. We live nearby, but somehow whenever the school break comes we never got the opportunity to meet. We plan to meet but at the very last minute one of us won't able to make it. Maybe our "rezeki" has yet to come.

The news came as a big surprise to me. Although I am not so close to her family, but there is something about Mak Lok that makes me feel warm and welcomed whenever I come to her house....I used to sleep over and even break fast at her house. Her nasi ayam is superb! She will treat me just like her own daughter but I was not aware of that until today.

May Allah bless her soul....AL FATIHAH....

Jantan Bodoh

Surat khabar hari ni menceritakan tentang seorang moron yang sanggup membuang baby dia ke dalam tong sampah sebab marahkan bini dia.......Tak pernah aku dengar domestic problem yg macam ni.....

Kalau ya pun kau syak tu bukan anak kau....Kau takde hak untuk campak dia dalam tong sampah...BODOHHHHHH!!!!!!

Kalau ya pun kau marah sangat kat bini kau...Kau takde hak untuk libatkan anak kau....BODOHHHHHHH!!!!!!!!!!

Kalau ya pun kau takde kepala hotak....Jangan lah kau samakan taraf kau dengan binatang....

Aku marah betul ni....

Friday, 16 January 2009

Death of the innocents


Someone forwarded me this e-mail. I cried when I read it.
Selamat pergi cahaya mata,
Selamat pergi kasih sayang,
Selamat pergi anakanda tercinta,
Selamat jalan insan kecil tersayang

Tiada apa lagi yang dapatku buat
Dengan kekejaman manusia sejagat
Dengan kealpaan dunia & masyarakat
Yang membutakan mata, tulikan telinga
Dari kesengsaraanmu yang maha dahsyat

Pergilah sayang pergilah cinta,
Kurelakan kau pergi dalam derita
Hatiku remuk mendengar tangismu
Menahan pedih luka dan kehausan susu

Tak dapat kubayangkan lagi masa depanmu
Didalam kegelapan runtuhan batu
Dihujani peluru sepanjang waktu
Pergilah kasih ku pasti menurutmu

Ya Allah ringankanlah sakratul maut anakku
Airmataku dah kering seminggu yang lalu
Ya Allah ku mohon kau tunaikan janji-janjiMu
Izinkanlah anakku bermain di kebun Jannahmu

Terimalah dia Ya Allah Ya Tuhanku
Buah hati kesayanganku, nyawa jiwaku
Ku redhakan permergiannya dalam sedu & syahdu
Inilah yang terbaik, tiada lagi keajaiban menunggu

Pergilah sayang, pergilah kasihku
Jangan takut, para malaikatkan menjagamu
Berlarilah kembali di kebun Penciptamu
Kukan mimpikan tawamu, & papa akan sentiasa merinduimu...

Wednesday, 14 January 2009

Banyak Akal

Naufal dah 9bln 2mggu.....Sejak first day lepas maternity leave sampai semalam dia tak pernah nangis bila dihantar ke rumah BS. Tah kenapa, hari ni dia takmo pegi....Masa aku keluarkan dia dari car seat dia, goyang2 kaki dia excited ingat nak jalan agaknya...pastu bila aku hand over dia pada makcik jamilah, dia terus tarik tudung aku dan nangis....sib baik bukan jerit2 cuma merengek...terkejut aku dan makcik tu...tak pernah2 macam tu, hari ni buat hal lak...

Aku cuba2 pujuk, pastu dia boleh pulak buat muka berkerut2 macam merajuk! Anak aku ni....dah makin banyak akal.....Terhibur aku pagi2 sblm gi keja..rasa mcm takmo gi keja pun ada....heheee..

The devil in me is back!

Well...thanks to MS aka the ever efficient lead buyer.

Dah lama sangat aku tak tunjukkan temper lama aku, infact sejak aku join company ni aku tak pernah tunjuk panas baran aku. Sedar tak sedar aku dah jadik seorang yg cool selama 1 1/2 tahun....Memang aku dah berazam nak "berhijrah" kurangkan sikit temperature ni...memandangkan dah ramai sangat kecik ati/terluka dengan statements aku selama ni....Aku akui, selama ni cakap aku tak bertapis, laser tak kena tempat dan tak kira siapa....But I learned my lesson....Kalau boleh aku nak jumpa setiap orang yg aku pernah kenal dan mintak maaf kat diaorg kalau2 ada yg pernah terluka dgn statements aku.....

Motherhood thought me to be more patient. Ever since I became pregnant (coincidently I just joined this company), my temp is always at the moderate level.....Kalau rasa nak marah, pastu perasaan tu akan terbantut dgn sendirinya...wowwww!!!!tak sangka aku boleh jadik mcm tu....Ini berterusan sampai la Naufal keluar (and he is such a cool baby, mungkin sebab terkenan aku yg cool masa pregnant kan dia kotttt...) dan sekarang ni.

Lately I notice that I snapped easily especially kalau MS bercakap dgn aku....She's a control freak!!!! Whatever I do, must follow her ways...even my e-mails need to follow her sentence....wtf???!!!

Malas nak citer panjang2, kesimpulannya aku dah mula nak jadik panas baran balik disebabkan MS! It is easier to blame someone else on your flaws...heheee....

Monday, 12 January 2009

Black Monday

Aduh.....Black Monday betul la hari ni.....

1. Aku dapat tau company punya cut off payroll 15 jan ni...maknanya untuk January gaji aku cuma untuk 9 hari aje....nak makan apa weeeiiiii...........hutang piutang aku aje dah dekat 1k tau.....

2. I failed pra-PAC! Sebenarnya aku tak la harap sangat utk lulus....I never put high hopes to pass because I know I did very badly that day...Kalau aku seorg faci hari tu, aku pun takkan pass kan diriku ini.....Tapi sedikit sebanyak, aku masih rasa kecewa.....sbb company yg aku keja ni pun asyik shut down aje.....gaji tak pernahnye dapat full. Kalau dapat keja gomen sekurang2nya secure sikit....Kepala pun tak sakit.....Tapi, ye ke?! We always think that the grass is greener on the other side....Yg sebenarnya, ke mana pun kita pergi ada cabaran dan kesusahannya.....Yg membezakannya adalah sejauh mana kita bole bertahan dan cuba mengadjust diri ni dengan persekitaran......

Tak pe lah.....I will try again to apply PTD...I won't give up that's for sure. I have full backup from hubby and parents.....

One more thing, I need too plan my financial carefully....

Friday, 9 January 2009

My first entry

At last...I have my own blog. Amidst tons of work at the office, I still managed to create this blog.
Congrats yatie....one resolution for 2009 is now checked!

I've been blog hopping since 2005. It began by accident, when I was looking for some recipes. I stumbled a blog called "puding kayu manis", enjoyed reading her posts day after day....in fact I became addicted to her blog.

From that day onwards....I read all sorts of blog....related to politics, food recipes, mother/baby care, money management etc...

It never came crossed my mind to have a blog of my own until recently. You see....I have difficulties to trust other people. So, whenever I have problems or just feels down, I tend to keep it inside. Lama2 mana boleh tahan....That is why I opt for blogging to vent all my feelings online. But my entries won't be about negative feelings only...it will vary...

At first I wanted to remain anonymous, but since there are times I may feel like sharing to everyone my happiness or good news (not forgetting some bad news also), I will tell some of my friends or relatives about the birth of this blog....

I welcome all kinds of comments, either good or bad as long it can give me motivations, teach me something or just to know that someone is reading....There are times I will post my entry in English, so if you find any grammatical errors etc.....PLEASE correct me.....I really dont' mind as long I can improve my English....

For those who intend to leave any unconstructive remarks, or don't like what you are reading here...please leave this blog asap...You don't want to waste your precious time reading "rubbish" right? ; )