BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, 23 January 2009

Naufal - The super boy



Kenalkan...inilah Muhammad Naufal.
Dilahirkan pada 25 March 2008 kat Hospital Sultanah Aminah, JB.
Kegemaran / Habit :
  • Menggigit (apa saja especially kain kekadang sampai gigil2 badan dia..hehee...org pun tak terkecuali! Hampir semua org dah pernah jadik mangsa dia especially ummi dia ni)
  • Suka menjerit2 test suara (harap2 jadik qari satu hari nanti...pastu masuk Akademi Al Quran..I don't want him to join AF/MI/OIAM dll...Insya Allah)
  • Suka tengok siaran Indahnya Iman kat Channel Oasis Astro especially part Azan. Bila tiba waktu azan, he will stop whatever he is doing. If I happen to be nearby, he will come and sit on my lap until the Azan ends...Aku suka sangat that private moment with him....And i really appreciate that he chooses to be with me to enjoy the Azan....
  • Suka tengok orang...Kalau bawak dia gi jalan2, sekejap aje penat dukung dia sebab dia tak boleh dok diam...kejap pusing ke kanan...kejap pusing ke kiri nak tengok orang...Especially kalau budak2 baya tadika...Mungkin dah pandai nak berkawan agaknya....
Skill/Kebolehan setakat sekarang (masuk 10 bulan) :
  • Memapah pada apa saja untuk bangun dan berdiri.....Pastu dengan selamba dan berlagaknya dia akan lepaskan sebelah tangan sambil tersengih.....Bikin org saspen je takut dia terlentang....
  • Melambai.....tapi bukan masa orang dok bye-bye kat dia.....bila dah bergerak jauh sikit dan org yg melambai tu dah takde baru lah dia sibuk melambai.....heheee....
  • Bila dengar azan, dia macam cuba nak ikut....sambil buat bunyi "aaaa...aaaaa..." mudah-mudahan hatinya lebih terarah ke arah islam/kerohanian....
  • Bercakap...tapi bahasa dia lah...pot pet pot pet...tah apa yang dibebelkan aku pun tak tau....Kekadang tu siap berlagu2..heheee..
Dislikes
  • Makanan yang terlalu lembik / lembut atau terlalu manis....nanti dia akan weckkkk...dulu aku try kasik pisang yg dilenyek tak nak....kurma tak nak...kismis dia makan pastu dia muntahkan....mcm mana ek? semua tu bagus utk otak dia especially kismis dan kurma....
  • Dok dalam car seat.....kalau short journey ok gak la, lebih 10 minit dia mula gelisah dan mintak diangkat...Masalahnya kalau dipegang kat depan, orangnya tak reti dok diam...ada je benda yg nak dipegang especially steering kereta...ni bapak dia lah yg ajar drive sambil pegang dia.....
Walau apa pun fiil dia, aku sentiasa terhibur. Everyday at work I will look forward to go home and play with him, to kiss him and tease him.....Just hearing his laughter and voice will make my day. All the tension and pressure at the office will be forgotten....

Sometimes I hope he won't grow up so fast....I know that one day when he starts to be independent we will slowly be apart....I dread to think of it....Guess all mothers feels the same. Now I know what my mother felt : (












1 comments:

siti said...

bab perkmbangan baby yg best nak cterkan....part yg dengar azan kat tv ngn kuarkan suara siap berlagu tu, sama ngn mia.....ntah apa ntah yg sbrnya...tapi, dia mcm pandai bezakn, time dgr org ngaji ngn nyanyi...kalau org ngaji, dia dok diam je, tapi bila dgr org nyanyi, cnfirm dia gerak2kn bdn dia...