BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, 29 September 2010

Ular dalam toilet....for real!!

Sebelum aku bercerita dgn lebih lanjut, aku nak share salah satu ketakutan aku. Walaupun berisiko untuk diketawakan, takpelah...

Imaginasi aku tinggi. Kekadang benda tu remeh je pun, tapi thanks to my imagination ia boleh melarat2 dan buat aku sakit kepala (contoh : awal2 kawin dulu aku suka syak husb masih contact ex dia....ikut imaginasi aku yang dok pikir MACAM2, sampai jadik sakit kepala dan sedih tak tentu hala. Padahal - laki aku tu tak ingat pun no hp ex dia tu!).
Salah satu ketakutan aku ialah nak guna toilet - be it for bisnes besar atau kecik. Sebab imaginasi aku mengatakan ada tikus atau ular akan keluar dan gigit 'montot' aku yg gebu (bak kata opismate aku..heheee) ini! Encik nazir selalu ketawakan ke-nonsense-nan aku ni. Tapiiiiii....ketakutan aku ni telah diprovekan benar based on kejadian kat kilang tempat keja aku baru2 ni! Mula2 dengar rumors ada org jumpa ular dalam toilet. Hari ni dapat e-mail laporan yg diaorg buat rentetan dari kejadian ni. Aku C&P sat....korang baca :


"Pada jam 2140hrs saya terima panggilan dari Kpl 'xxx' di Gate 2 mengatakan Supervisor FGS 'yyy' melaporkan bahawa seorang pekerja dari FGS telah tenampak ular di tandas perempuan FGS.

Untuk mengesahkan saya berjumpa dengan pekerja tersebut yang bernama 'qqq -Tech'. Beliau menceritakan selepas beliau buang air lebih kurang jam 2130hrs beliau berdiri dan mengepam tandas tersebut.Semasa mengepam tandas, tiba-tiba keluar ular sebesar botol air mineral 500ml dari lubang tandas tersebut. Ular tersebut keluar sampai ke pintu tandas yang masih tertutup.Oleh kerana terlalu takut beliau menjerit dan memejamkan mata. selepas membuka mata semula ular tersebut sudah tiada. Kemungkinan masuk semula ke lubang tandas.

Saya meminta pertolongan Facility bertugas En.Zaman,En Norazan dan En.Zainuddin serta seorang anggota MMS En Atik untuk memeriksa tandas tersebut.Setelah hampir satu jam meninjau dan memeriksa di tempat kejadian tiada sebarang penemuan.

Sekian"


See...seeee.....ketakutan aku tidak baseless ok?! Persoalannya sekarang, kemanakah ular itu menghilang? Adakah mencarik lubang jamban lain utk bersembunyi? Selagi diaorg tak jumpa ular tu, selagi tu aku takmo guna toilet. Kalau dah tak tahan sangat baru aku guna - itupun dengan kadar segera!

Alamatnya kena sembelit + batu karanglah aku nantiiiiiiii.......

p/s : ular tak jumpa, tapi jumpa taring dia aje. Camne tu eh?!

Monday, 27 September 2010

Post-Hari Raya ~ Kemaruk lagi?

Saat entry ni ditulis, raya dah pun hari ke-18. Yup, dah dekat 3 minggu raya aku baru nak buat cerita raya. Tapi sorry, takde cerita raya on the raya day itself. No picture so no mood to 'story'. Pasal apa tah, boleh lupa nak amik gambar raya. Pastu ditambah dengan Naufal yg sangat notti, pergi beraya umah orang bikin hati aku panassss aje. Tak reti dok diam dan behave. Hmmmm....mungkin sebab letih dan mengantuk kot. Ataupun dia lebih selesa dok umah sendiri.

Tapi overall cuti raya hari tu berjalan dengan baik. Dapat jumpa dengan Tok Lang yang sangat2 resembles arwah tok aku dulu, buat aku teringaaaattt sangat kat dia. I missed Tok...and I cried when I saw Tok Lang that day. Tak dapat jumpa Tok, dapat jumpa Tok Lang pun jadik la :'(

Ohhh...ni entry post Hari Raya. Dekat tiga minggu beraya, memakai baju melayu + samping + songkok aku tengok Naufal macam suka pulak. Jumaat lepas taska dia buat majlis hari raya. Mintak bekalkan baju melayu lengkap utk budak2. Lepas mandi dan dipakaikan baju, sibuk cakap dengan cikgu "ni barju raya....ni baju raya...."...heheee....Semalam dah siap2 mandi pakai baju basahan dia mintak pakai samping dengan songkok lagi. Apa punya pesen daaa.... Pastu nak ikut aku pegi pasar pun nak pakai mcm ni. Tebiat?!


Alahai anakku! Bikin malu ummi aje...

Budak kemaruk nak pakai baju raya


Di tambah lak dengan obsesinya terhadap lagu Balik Kampung (Sudirman). Asyik mintak kita mainkan lagu tu aje. Kat mana aje especially kat dalam kereta dia paksa aku dan encik nazir nyanyi. Kekadang tu saja kitaorg buat2 salah lirik. Sempat lak ditegur "Ehhh...salah la!". Kalau kat umah, sibuk suruh aku bukak laptop sebab nak dengar lagu (aku download dari 4shared). Sampai nak bernanah telinga ni dengar! Yang tak tahan, sambil dengar sambil tepuk2 tangan dan hentak kaki. Gaya mesti ada....heheee....

Bunga api satu hal. Asal balik umah nenek (my mil) aje nak main bunga api. Kau ingat nenek kau tu kilang bunga api ke?! Sekali dua aje pun balik umah mil kitaorg bagi dia main bunga api. Dah nak habis raya pun masih mintak main bunga api. Tahun lepas penakut gila kat mercun dgn bunga api. Siap gigil2 kalau dengar bunyi mercun tu.....

Compared to last year, nampak tahun ni dia lebih 'menghayati' Hari Raya. Last year dia baru setahun lebih. Can't wait to see macam mana dia beraya next year pulak. Nampaknya Hari Raya kali ni lebih kepada 'untuk Naufal'. As for me and Nazir......mcm biasa aje.....As long as Naufal happy, itu sudah memadai utk kami.

Ni aje gambar2 yg sempat diambil sambil pakai baju raya. Itupun blur, sebab budak ni tak reti dok diam masa amik gambar. Yg kelakarnya (tapi sejuuuukkkk ati aku), bila dah siap pakai mcm ni, dia amik surah yassin dan dibukak sambil selawat dan berjalan keliling rumah....ala-ala macam tengah marhaban. Walaupun pelat tak paham sepatah apa, tapi lenggok 'lagu' tu kita boleh tangkap yg dia tengah marhaban.


Friday, 10 September 2010

Selamat hari raya Rakyat Malaysia!


Sana sini orang dok wish Selamat Hari Raya. Since aku ni tak sempat nak online kat rumah, dan kat opis ni takleh bukak blogger aku nak try publish entry pakai e-mail. Kalau korang dapat baca entry ni, bermakna menjadik la percubaan pertama ni.
Anyways, di kesempatan ni aku dengan rasa rendah hati nak mintak ampun dan maaf kat semua kawan-kawan blog. Maafkan aku andai entry aku kat blog ni pernah buat korang marah atau terasa hati...maafkan aku andai komen2 aku kat blog korang menyinggung hati...maafkan aku untuk segala-galanya! Untuk kawan2 di alam sebenar (bukan alam siber) - Maya, Siti, Linda, Yuz...halalkan makan minum aku jugak ye (tetiba rasa sayu lak). Harap2 raya ni kita ada jodoh dan rezeki untuk berjumpa.
Aku akan bertolak ke Penang petang ni...paling lewat lepas berbuka. Doakan kami selamat sampai ke destinasi - pergi dan balik.


***update***

Takleh nak publish entry pakai e-mail laaaa. Nak kena berguru dengan Tiara nampaknya. Last-last aku publish mcm biasa jek....dalam perjalanan balik Penang kat highway area Teluk Intan. Jammed gila!

Tuesday, 7 September 2010

Raya in the 80's

Mood raya sudah mariiii.... Tapi kemeriahan raya masa kecik2 dulu tak sama dengan bila kita dah dewasa kan? Teringat semula suasana raya masa aku membesar dulu.....sekitar tahun 80-an. Yes, I'm that old....huhuuu...

Antara kenangan pertama aku pergi beraya rumah ke rumah dlm tahun 86-87. Masa tu aku darjah 2-darjah 3. Since bapak aku adalah seorang navy...kami dok kat pangkalan TLDM kat Lumut, Perak. Sebelum tu kitaorg berpeluang dok Italy selama 5 tahun. Sadly, aku tak berapa ingat mcm mana sambutan raya kat sana. Sebab tu kenangan raya aku yg awal adalah masa dah balik Msia.

Masa tu, tersangatlah exited nak beraya ok! Dengan handbag selempang sorang satu (aku, adik pompuan aku dan sorang dua lagi anak jiran yg tak balik kampung jugak mcm kami) kami beraya dari rumah ke rumah tanpa segan silu. Bayangkan, satu block ada 10 tingkat, setiap tingkat ada 10 unit rumah (berapa block kami sempat pergi, tak ingat lak).

Kami mengetuk pintu dan bagi salam kat setiap unit tersebut....tak kira rumah tu penghuni Melayu, Cina, India, Kadazan mahupun Iban! Bagi kami, hari raya disambut semua org (see...kecik2 lagi aku dah tahu konsep 1Malaysia). Pernah sekali tu kami dapat duit raya dari aunty berbangsa India. Bagus betul aunty tu sebab nak melayan kami....walaupun tak dapat makan kuih raya. Masa tu tak terasa betul yg kami ni dah berjalan jauh. Banyak block gak kami dapat 'ukur'...hehee....kami berjalan tanpa rasa takut dan parents kami tak halang pun kami keluar beraya. Masa tu mana ada lagi kes2 culik kanak2 mcm sekarang, mana ada paedophile berkeliaran carik anak-anak gadis sunti...Memang selamatlah!

Menapak jauh dengan kasut baru bukan pengalaman yg indah kan? Yesss....kaki aku melecet, tapi perjalanan diteruskan jua. Collection makin lama makin berat. Walaupun penat tapi hati rasa happy sangat. Walaupun tak banyak (average dapat 20sen, paling mewah 50sen) tapi setiap pemberian kami terima dengan suka hati sekali! Budak-budak...they are very easy to get pleased [Kenapa dah besar ni banyak songeh pulak kan?] Nway, strategi kami adalah bergerak dlm kumpulan yg kecil. Kalau group tu besar, kemungkin utk dapat 10 sen saja atau tak dapat apa2 terus adalah sangat tinggi. Planning mesti bagus beb! Barulah collection masyuukkk....Hahaaa...

Agak2 dah petang, barulah terkedek2 balik rumah. Belum sempat mandi aku dan adik terus keluarkan hasil pendapatan hari tu. Penuh bersemangat mengira coins tu sambil kepala berfikir nak pergi block mana lak untuk hari raya ke-2. Kalau nak difikirkan, ramai sebenarnya yang balik kampung. Ada gak yang 'buat-buat' balik kampung.....dengar suara org dan tv tapi bila kami bagi salam dan ketuk pintu tiba2 lak suara tersebut ghaib. Hantu kot?!! Takpelah, mungkin dia takde duit kecik nak kasik kami agaknya...Dalam satu block kira2 seratus unit rumah, rasanya cuma 30% aje ada penghuni. Kiranya collection kami tak banyak sangat. Tapi yg penting adalah dapat melaram pakai baju baru, kasut baru dan yg pastinya ada handbag ok...cas dewasa la ni!

Itu cerita dulu2. Cerita kalau kami tak balik kampung kerana bapak tak dapat cuti demi bertugas kepada negara (Aku memang respect pada semua tentera, polis dan askar...bertugas demi negara). Zaman sekarang ni, bebudak mcm tak berapa nak keluar beraya kan? Contoh paling dekat adik bongsu aku tu (lahir tahun 1988). Aku tak rasa dia pernah keluar beraya dari rumah ke rumah mcm aku pernah rasa dulu. Mungkinkah sebab kami dok taman perumahan yg majoritynya chinese?

Sebenarnya, bila diingat kembali itu semua adalah kenangan manis yg takkan dapat dilupakan. Especially kalau kita dilayan dgn baik....walaupun makcik tu tak kenal pun mak bapak kita, apatah kita ni! So, since kita pun dah dewasa sekarang ni, it's our turn to 'give' back to the kids. Tak dapat bnyk, sikit pun jadik laaaa. Menggembirakan kanak2 dapat pahala tau! Mesti best kalau ada antara mereka akan 'ingat' kenangan manis beraya umah kita...ingat sampai diaorg dewasa. Mana tau 10-15 tahun akan datang dia akan tulis kat blog dia lak pasal kisah/kenangan dia beraya masa kecik2 di rumah kita dulu...heheee....

Saturday, 4 September 2010

Quick update ~ Random

Wahhh...mak bizi mengalahkan YB! Tengok2 last entry hujung bulan July yg lepas. Puasa pun dah nak sampai ke penghujungnya pun. Hybernation kali ni yg paling lama. Bila dah terlepas sebulan lebih, cara yang paling sesuai untuk start balik blogging adalah buat random entry....maklumlah, nak compile sebulan lebih punya cerita dalam satu entry mau muntah hijau orang baca sebab panjang sangat.

1. Awal puasa hari tu Naufal kena sakit HFMD. Mula2 keluar ulcer kat mulut. Bila gi paed, doktor tu siap tunjuk kat tekak pun ada. Banyak lak tu! Kesian sgt sebab Naufal tak nak minum air langsung. Apatah lagi makan. Dan berat badan dia turun 2kg dlm masa dua hari! Since paed dia ckp boleh kasik aiskrim utk legakan tekak dia, itujelah yg dia makan (tapi aku limitkan 2-3 mangkuk kecik aje sehari)

2. Bila dah kena HFMD dan kebetulan ada 2-3 budak lain pun ada kena jugak, aku terpaksa hantar naufal pergi umah BS lama dia. Naufal kena banned dari pergi sekolah selama seminggu. Tak lama pastu aku call cikgu, katanya ada beberapa budak lain pun dah kena. SIghhh....itulah kelemahan hantar anak kat taska....selalu sgt sakit.

3. Aku berjaya dapat kerja baru! Tempat yang aku nak sangat2 kerja dari dulu.....oil and gas industry. Banyak benefits, bonus yg masyuk....Alhamdulillah. Syukur pada Allah pada rezekiNya. Cuma yg tak best, timing masuk kerja pukul 7.30am....hwaaaaaaa!!!! Lagi awal dari yg sekarang ni. Tempat kerja area gelang patah jugak. Bermakna aku kena keluar lebih awal lagi. Takpelah, aku anggap ni 'kos melepas' utk bekerja tempat yg aku nak sangat ni.

4. Sepanjang bulan puasa ni aku cuma masak waktu sahur dan weekend saja. Balik kerja dah dekat pukul 6.30pm. Mana sempat nak masak, kan? Lepas berbuka aku dah mula siap2 utk masak sahur. Masakan untuk sahur biasanya simple2 aje....sardin, ikan bilis goreng dgn kicap dan bwg, telur dadar, ikan msk kicap.....cukuplah buat utk mengalas perut dan jugak mendapatkan keberkatan sahur.

5. Raya tahun ni giliran balik Penang....yayyyyy!!!! Walaupun planning balik penang hampir berkecai kerana beberapa sebab, tapi akhirnya dapat balik gak. Masa yg aku dapat tau kemungkinan tak dapat balik tu.....baru aku tau kenapa ada org menangis di hari raya. Yup, aku menangis....dan menangis sebab plan aku lari. Hanya puan Maya tempat aku mengadu. Thanks Maya for being there for me. Tapi rupa-rupanya ada sirna di hujung pelangi. Cewaaahhhh....aku dapat balik Penang jugak akhirnya.

6. Persiapan raya aku tahun ni sangat ala kadar. Kononnya nak simpan duit sikit2 utk persiapan pindah rumah baru next year...heheee....Dalam ala kadar tu ada gak pergi shopping sikit2. Mostly utk baju Naufal laaaa....Sangat serik keluar shopping bulan2 puasa ni. Bukan kerana letih, lapar atau dahaga. Tapi sebab nak mengharungi lautan manusia dan kereta. Bukan saja jammed kat kaunter, kat luar shopping complex lagi dah jammed utk ke tempat letak kereta. Semua org mcm akukah??!! Shopping last minute.

6. Aku sedih la dgn keadaan semasa ni. Tengok berita sedih....baca surat khabar sedih.....online pun sedih.....Kisah indon dengan taiknya, kisah bunuh sana-sini, kisah mak yg jenis teran anak pastu bungkus dan buang, kisah hubungan perkauman kat msia yg makin tak best ('terima kasih' puan pengetua sebab memburukkan lagi keadaan). Aku dapat e-mail menunjukkan print screen komen2 kat fb bangsa kita bergaduh dgn bangsa lain.....kata2 mereka semuanya menyakitkan hati. Aduh!!! takut aku memikirkan nasib anak2 kita di zaman akan datang....

7. Kata random....tapi panjang gak entry ni. Dasar pompuan suka menceceh!!! hahaaaa.....

Till then.... ; )