BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 24 January 2010

Your Best Vacation Moment Contest


Seperti biasa, kalau nak join contest mesti di saat2 akhir...Kali ni nak join contest anjuran Lily - Your Best Vacation Moment. Bagi aku contest anjurannya lain sikit sebab tak melibatkan peserta mempertaruhkan gambar anak2/baby so kiranya lebih "universal" dan boleh disertai siapa2 saja.

Kalau ikut plan yg asal, aku nak submit entry bercuti ke Melaka tapi disebabkan Naufal sakit pada hari kami sepatutnya bercuti terpaksalah ditukar kepada cerita vacation dolu2 (gambor2 pun scan aje sebab tak tau mana simpan file gambo2 tu. Lily, sila puji kegigihan akak menscan ye...hehee...)

Percutian ke Langkawi pada tahun 2006 ni adalah sempena belated honeymoon kami. Kitaorang stay kat Langkasuka Resort. Masa tu honeymoon package dia berharga RM500++ untuk 3H2M. Harga tu termasuk limo pickup dan hantar kat airport, breakfast in bed utk dua hari, candle light dinner by the beach (ya...tepi laut!!) dan island tour selama setengah hari pada hari kedua.

Banyak gambar nak share tapi memandangkan syarat contest cuma letak 3 gambar so here goes :

Ni kat Pantai Cenang - pantai yang paling famous kat Langkawi. Best mandi kat sini sebab pantainya landai aje....pergi jauh2 pun masih takat dada airnya. Air pun jernih, masa mandi boleh nampak ikan kecik2 lalu kat kaki kami. Kami pergi ni awal pagi, sekitar 10am so orang masih tak ramai. Tapi kami mandi kejap aje sebab kelam kabut nak pergi Underwater World sebelum check out hari terakhir tu. Kat Pantai Cenang ni banyak resort2 yang menawarkan harga yang berpatutan...you'll be spoilt for choice. Kalau pergi masa bukan peak season, ambik masa utk survey dan pilih sebab memang banyak (ada chalet, hotel murah sampai yg 5 bintang pun ada)

Ni kat atas Gunung Machincang. Nak naik gunung ni kena pakai kereta cable. Pemandangan kat atas ni sangat superb! Udaranya terasa bersih, sejuk dan nyaman aje...Dari observation deck yg disediakan kita boleh tengok seluruh Langkawi. Bagi yang gayat tak dinasihatkan pergi...tapi kalau tak pergi RUGI! Berapa harga tiket kereta cable aku tak ingat lak. Korang google aje lah ye..heheee....

Ni kat Tanjung Rhu. Nun jauh sana tu adalah aku. Saja amik gambar macam tu sebab nak tunjuk pantainya yang putih dan bersih. Bagi aku pantai kat tanjung Rhu adalah yang paling cantik. Pasirnya putih, keadaan geografinya sangat cantik dan unik. Macam gambar kat atas tu, ditengah2 laut tu ada jalan berpasir yang bawak kita ke pulau sebelah sana (kira2 50 meter dari pantai). Kalau berani jalan kaki je ke situ, tapi kalau nasib tak baik tetiba air pasang maka terkandaslah korang...heheee...

Ok....tiga gambar dah pun dipertaruhkan. Terpulang kepada Puan Lily untuk menilainya. Mintak maaflah kalau gambar tak berapa clear. Maklumlah, gambar yang di scan....Syarat2 lain akak dah ikut ye (akak pun memang dah lama jadi follower Lily)

Oh ya, kalau yang masih belum pergi Langkawi tapi berminat nak pergi digalakkan pergi masa bukan peak season (sekitar bulan May, June dan July). Ni taxi driver yang bagitau kami. Masa bukan peak season ni hotel rates murah, harga kereta sewa pun jatuh gila dan boleh pilih keta yang best2 (beli kereta kat Langkawi murah, sebab tu orang2 Langkawi kereta depa best2!). Agak2 takmo sewa kereta, sewa moto pun boleh.....Langkawi tu tak besar mana, naik moto pun boleh jelajah satu pulau tau....

Sebagai penutup aku nak letak gambar kat Tugu Helang ni (tak lengkap kalau tak bergambar kat sini kalau gi Langkawi).

Bagi aku percutian masa tu adalah yang the best sebab dapat spend masa dengan husband, baru kawin lak tu kan...hehee....Secara tak langsung kami lebih mengenali diri masing2 dan dapat tengok bagaimana kami manage our time, our budget dan jugak macam mana kami organize percutian ini bersama.

Masa tu Naufal takde lagi so memang panjang sikitlah langkahnya. Sekarang ni kalau nak pergi lagi kena plan betul2. Kami memang plan nak pergi lagi sebab 3H2M tak cukup untuk jelajah satu pulau dan pergi ke setiap tempat menarik kat sana.

5 comments:

maya amir said...

kalau tak sure aku leh tgk gmbr di melaka..takpe2..next time k.. anyway, langkawi sgt best kan? pangkor ape ade? hahahah...

lily azliyana @ mama zara said...

Kak yatie!! thanx sudi jugak menjoinkan diri dlm contest ni yek..hehe

nway, best sungguh honeymoon pakej kat langkasuka tuh..ngan breakfast on bedla, dinner tepi pntaila..romantiknye!!hotel tu mmg cantik sbb ade private beach kan..=D

Cinda... said...

kite pon penah g pantai cenang.. memang landai..tp tak bestnye.. kite tak dapat mandi.. huhu..

chalet dia plak.. ngadap laut tu.. best2..tp cek abg kata, kite honeymoon kat tioman je nanti.. (hehehe)... ada cadangan pakej honeymoon kat mne kat tioman?? huhu ahaks! :p

YatieJay said...

Maya,
Ala, mana2 pun best selagi kita spend it with our yang tersayang...tak gitu?!

Lily,
Yup, ada private beach...Lily pun dah pernah ke sana ye?

Cinda,
Amboi...Langkawi pun hang dah sampai ke? Jauhnya langkah....tapi betullah kata Akim, honeymoon ke Tioman lebih sesuai sebab lebih sunyi. Sesuai utk memadu kasih....cewah!!!!

Syahida said...

Yatie,pantai cenang tu sangat cantik kan? last saya pergi masa sek.menengah dulu...haha!lama giler.
gunung MatChincang tu mmg menggerunkan.saya ni kaki gayat tapi kena paksa naik dengan hbby..anak2 lagi macho daripada saya..haha..scary tapi berbaloi baloi!