BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, 26 January 2010

Berkabung - it's all up to you!

Semalam adalah hari pertama bekerja setelah kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar hari Jumaat lepas. Being a good citizen (waceh!) , aku pergi kerja dengan memakai tudung putih sebagai menghormati kemangkatan almarhum....tiada paksaan! Kat office ramai gak yang pakai tudung putih, yang non muslim pakai black (walaupun bukan semua).

Menjelang tengah hari kecoh lak kata siapa tak pakai mourning attire (tudung putih, songkok jalur putih dan kain hitam kat lengan kiri for non muslims) akan didenda RM300. Siapa yang tak pakai kelam kabut print kertas hitam, gunting jadikan 3 inci pastu pakai kat tangan. Yang muslim tak pakai tudung putih ada gak yang lari ke surau sebab takut (masa tu kecoh kata polis dah masuk kilang buat spot check). Masa tu terpikir jugak, betul2 ke akan didenda kalau tak pakai pakaian berkabung? Tapi aku tak berapa amik port sangat, as long as aku dah pakai pun tudung putih tu (kalau tak kena paksa pun aku takde masalah nak buat).

Menjelang petang dapat e-mail mengatakan pihak istana tak pernah mengeluarkan arahan utk memaksa orang ramai memakai pakaian berkabung. Siap ada link ke The Star Online (klik sini).

We are not forcing the people of Johor to wear said attire but it should be worn out of their love, respect and as a symbol of their heartfelt condolence for the late sultan," - Johor Council of Royal Court secretary Datuk Abdul Rahim Ramli.

Yup...aku buat secara volunteer out of my love, respect and as a symbol of my heartfelt condolence! Masalahnya tudung putih aku ada selai aje - ada chance beli tudung baru ni! Heheheeee....
Naufal pun tak kena paksa pakai songkok ni...heheee..

So to all Johorean.....tepuk dada tanyalah selera! ; )








5 comments:

Syahida said...

Yatie, saya sefamili pun join berkabung..atas dasar hormat dan juga tanda sayang pada Raja. pelik juga tengok orang tak nak berkabung atau buat sebab takut didenda(apa perasaan diorang agaknya ek??)...bukan susah sangat pun.lagipun seminggu jer :-)

Siti @ nurie said...

k.ti...ct kul 12 tghmlm bangun sbb nak jahitkan kain puth zam utk lilit kat songkok...dr hari sabtu dah tanya dia nak pakai songkok ke tak, dia ckp x nak...tetiba, ahad mlm isnin kul 11.45mlm, malam tau, ct dah tido, pengurus zam boleh anto sms bgtau soh semua mourning attire...peh...

ade ke tgh2 mlm tu gak zam ajak gi cari reben putih....last2, ctnyer idea, gunting kain putih mia dan lilit je kat songkok dia...peh...last2, x leh tido smpai kul 2pagi...

tp, ct berkabung gak...samalah tudung putih cuma selai, so selang2 ngn tudung hitam..alah...lgpun bukan selalu...tanda hormat je kan....erk, ahad laps, sajer pusing kat makan diraja..tapi x turun sbb pakai suar panjang..org semua pakai baju kurung...rasa sayu dan suram je suasana kat situ...

iem said...

comellah naufal,dah besar

Cinda... said...

hehe.. sy pon dengan rs bangge dah 3ari bertudung cream & putih.. baju pon pakai putih or hitam..

bile nampak laki2 bersongkok line putih rs sejuk je mate memandang..

tapi heran kenapa org taknak berkabung alasannye, bukan org johor.... jawapan aku utk org mcam tu, kalo bukan org johor apsal nyebok kat johor skang?

p/s: di mana bumi dpijak disitu langit dijunjung..!!

YatieJay said...

Syahida,
Yang penting ikhlas...kan?

Siti,
Mcm nazir gak memula takmo tapi bila sibuk2 org kata kena check bagai baru sibuk beli ribbon putih (pastu dibelikan utk naufal sekali). Ni lah salah satu contoh buat kerana takut - laki aku sendiri! Heheee...

iem,
Dan jugak bnyk sangat akalnya! Faiq mcm mana dah?

Cinda,
Mungkin diaorg sedekah Fatihah kot?! Mana kita tau kannn..Pakaian berkabung ni cuma simbolik aje... ; )