BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, 29 July 2009

Pencuri!

Minggu ni encik husband keja malam. Rasa risau dan tak lena tido.

Jiran aku dua minggu lepas ada org nak masuk rumah dia. Ni attempt yg ke-3 dalam masa setahun ni. Kesemuanya dilakukan siang hari. Kali pertama siap masuk dan curik barang kemas, duit bagai....kali kedua cuma capai henpon yg kebetulan letak kat tepi tingkap. Kali ke-3 gagal masuk, cuma berjaya kopek tingkap aje. Aku heran gak, apasal asyik rumah dia je yg jadik target. Bukan besar dan canggih mana pun.....heheheee....

Disebabkan "trend" pencurik tu hanya di siang hari aku tak berapa risau sangat sebab rumah kitaorg ni hanya seminggu je takde org dari pagi sampai petang. Selebihnya encik husband keja petang atau malam....

Tapi sejak 4 tahun aku menyewa rumah ni, minggu lepas baru dengar cerita pencuri cuba pecah masuk rumah org waktu malam. Modus operandinya, masuk melalui rumah kosong kat sebelah, pastu naik ikut bumbung utk ke sebelah rumah....

Sib baik penghuni rumah terjaga sebab dengar bunyi gergaji. Cepat2 dia call RELA yg jaga area rumah kitaorg tu (sebulan bayar RM10 je!).. Bila dia org sampai, pencurik tu dah blah. Jiran aku yg kena ni, selang 3 rumah je dari rumah aku. Masalahnya, betul2 sebelah rumah aku juga adalah rumah kosong....

Memang patut kan aku risau?!

Kalaulah satu hari kena kat rumah kitaorg (mintak simpang!), apa yg patut aku buat? Kalau diaorg dah masuk rumah camne lak? Haruskah aku simpan senjata kat bawah katil just in case? Nak call encik husband mesti dia amik masa utk balik walaupun tempat keja dia cuma 5 minit je perjalanan. Mcm2 boleh berlaku dalam masa 5 minit!

Korang pernah terpikir tak situasi mcm ni?!

Risau la......

11 comments:

Intan said...

Ya Allah, takut jugak ye yatie. Tapi mintak di jauhkan lah benda2 macam nie dari berlaku. Yg penting doa byk2 utk perlindungan seisi rumah juga jgn lupa selalu amal kan membaca ayatul Qursi kay :)

Siti @ nurie said...

kak ti,ingt tak peristiwa sama yg berlaku kat umah sewa tmn putri tu?...kan nyaris umah kita kene pecah sbb kak ti dgr bunyi org selongkar kat luar...ish....dan pulak aku masih takleh luper pasal umah kita kene pech masa kat tmn bukit...smpai sekrg aku phobia....ooooiiit...jgn tak tau..wmpun, zam ada kat umah, kitaorg still smpan kayu dlm bilik tidur kitaorg tau....

harap2, tak jadi pa perlah..cuma keje berjaga2 dan alert jelah...

sitisifir10 said...

Masa kami kene pukau dulu ada yang nasihatkan kami baca al-ikhlas 3 kali seblom masuk rumah. Juga banyakkan ayatul Kursi utk perlindungan... :) Moga anda dilindungi dari hal2 sebegini...

Cikpid said...

wow..takut! harus berhati2..ade baiknye simpan parang or kayu dlm bilik..mana laa tau in case...

takutlaa kalo jd camtu...mnta dijauhkan laa eh..

fauzi-maya said...

beb..dulu mase arjoo kene keje mlm, kat barisan umah aku tu, selang 1 buah umah, pencuri INDON masuk ye.. abis kene ikat 1 umah.. mmg kaw2 security&mgmt kene ngan resident tu..mmg patutlaa kan, we pay mgmt fee.. since then, mgmt mmg strict giler.. mmg kecut weyhh bile arjoo kene keje mlm mase tu tapi tawakal byk2.. mmg patut ko bwk tdo dgn senjata but beware takut dicapai dek naufal plak..

p/s : menjawab komen kat entry ko yg satu lg tu..aku bwk laptop gi opislaa mase tu..aku cium bontot arjoo kalau boss aku kasik internet.. kekeke...

YatieJay said...

Intan,
Insya Allah, ayat Qursi tu memg amalan lepas solat.....

Siti,
Yup....aku memg takkan dapat lupa kejadian kat taman bukit dulu tu. Sib baik kita kunci pintu bilik kan. Dan akak rasa memg pencurik tu indon, sbb habis kaset2 lagu indon aku hilang....cehhh!!!

Sitisifir,
Kena pukau? Takutnya....masa bujang dulu rasanya kitaorg kena pukau gak sebab tak sedar apa2 sampai ke pagi. Tengok2 rumah dah berselerak kena selongkar...Sib baik kitaorg tak diapa2kan...

Cikpid,
Memang ada simpan, parang panjang ala2 mcm pedang samurai "mini". Tapi takut nak guna sebenarnya...silap langkah jadik senjata diaorg lak nanti....mintak simpang!

Maya,
Ada security pun boleh bolos kan? Memg patut kena marah kaw2, dan kena mintak balik semua bayaran utk management fee tu....

Owhhh, bwk laptop sendirian berhad....tapi kau bukan AM ke maya? (aku masih tak puas ati tak dapat jwpn dari kau)

lily azliyana @ mama zara said...

wah..naik atas bumbung? mmg takut bab2 pencuri ni. yekla, org zaman sekarang dhla boleh tahan kejam kan. hopefully takde ape2la. kenala kawasan tu ketatkan kawalan lagi..

sy lagila..duduk jauh ngn husbnd. kdg2 takut jugak. tp sedapkan hati jek n taruh harapan kat pak guard yg mengawal malam tuh. hopefully kite dijauhkanla dr perkara2 yg tak baik kan kak..

Aku Bukan Bidadari said...

kak bukan nk menuduh tau..
carefull jugak ngan guard..
apa yg kak leh buat (umah saya ms baru2 masuk dulu byk kes sbb org tak ramai)

1. tido tp jgn tido mati lar..sentiasa alert
2.hp sntiasa ada kat sebelah and makesure batery full n ada credit..
3.anak2 tido2 ngan akak..
4.pintu bilik tido kunci n pasang extra lock..
5. kat pintu belakang letak gantong ar periok/belanga/kuali if pencuri lahanat tu nk try masuk peok belanga tu akan terjatuh and menyedarkan akak insyallah..
6. bumbung ada buat grill tak? kat tangki air tuh? kalo takder (spend sikit duit utk buat grill tp kalo umah sewa sila minta tuan umah buat) pencuri ni masuk ikut laluan tuh..
8. lampu dapur/tangga/ruang tamu/ pilih salah satu tak yah tutup..biar umah terang..kalo pakai timer lagi bagus!
9.pasang fake cctv kecik..kat umah kalo mampu paasng cctv yg betul2 punya lor..
10. last but not least.. senarai nombor polis/jiran/rukun tetangga simpan dlm speed dial..

ok kak jaga diri..insyallah tak ada apa2..
Ini sumer tips n pengalaman tiara ms dulu.. la ni kami pasang alarm.. tpi leceh sikit ar
kucing lalu pun dia trigger.. hiks..

YatieJay said...

Lily,
Kalau akak mcm kau, husb cuma sekali sekala je dok umah mesti lagi risau...Harap2 Lily & zara dilindungi olehNya....

Tiara,
Thanks for teh tips...especially yg letak kuali kat belakang pintu tu. Tak pernah terpikir pun....

ibu_arifa said...

salam kak yati,
saya baca ni pun meremang bulu roma..takut lah.. moga akak dan ank di lindungi Allah lah yer.
buat lah apa saja tip2 yg kawan2 kasi tuh..jgn miss w/pun sehari.. kita cuba ambik langkah berjaga2 lah kan..risau jugak dgr citer cam ni..

yusz said...

mak saya ada baca doa..tiap2 hari i guess.. dia kata utk pendinding, (dgn izin Allah,pencuri xkan nampak rumah kita). ayah saya pun suruh polis ronda2 selalu kat kwsn kampung..