BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 26 July 2009

Lawatan Sambil Belajar ~ Zoo Johor

Ni cerita 2 minggu lepas...


Aku perasan, kalau aku bukak channel Animal Planet Naufal suka sangat tengok binatang2 yg ditunjukkan. Leka sangat dia tengok. Kalau ada adegan kejar mengejar singa dengan mangsanya dia lak yg terjerit2 sambil tunjuk2 tv. Bila sang singa akhirnya berjaya membaham mangsa, pastu naufal macam sedih. Dia gi kat aku, sambil sembamkan mukanya...Budak besar ni dah pandai rasa kesian/takut ke?

Pastu kalau gi taman / jenjalan kat luar rumah, dia tunjukkan minat pada burung yg aku tunjuk, kucing atau anjing yg lalu kat depan dia....even cicak yg dok bersidai kat siling rumah (kalau nampak cicak siap dia buat bunyik cicak mcm cicak man tu!)

Disebabkan minat yg ditunjukkan tu lah my husb and I bersepakat nak bawak dia go Zoo Johor. Wlpn ramai sangat kata takyah....tak bnyk sangat binatang dan kurang menarik. Tapi aku rasa tak rugi kalau gi, sekadar mengisi masa lapang di hujung minggu.

Entrance fee RM2/seorg dewasa. Dengan nilai itu, takkan kita nak expect dalamnya mcm Zoo Negara kan? Tapi bagi aku ok lah jugak. Pengunjung di hari sabtu tersebut pun agak ramai (tapi tak sesak). One point to remember, kalau anak dah boleh jalan takyah la bawak stroller. Keadaan di sana tidak mesra stroller. Tak pasal2 aku kena usung bawak naik turun tangga...

Naufal happy gila tengok binatang2 kat situ. Dia sangat amazed tengok Si Belalai.....sampai takmo berganjak dari situ.....Mungkin sebab gajah tu sangat besar di matanya.

Pastu bila nampak Pak Belang tak semena mena Naufal boleh buat bunyi "Awwmmmm"....Aku dgn husb terkejut gila....Tau lak dia bunyik rimau mcm tu, sebab kitaorang tak pernah ajar dia.


Gambar diambil dari website Zoo Negara


Punyalah dia suka tengok binatang2 tu, setiap kali kitaorg bergerak dari satu kandang nak ke kandang lain Naufal akan cakap "BYE" siap flying kiss lagi! Tak kira lah gajah ke, rusa ke, monyet ke.....semuanya dapat "hadiah" dari Naufal.....Heheheeee....

Tapi disebabkan kecuaian ummi Naufal, trip ke zoo ni terpaksa berlalu tanpa sesi bergambar gara2 tak beli bateri baru......Bila dah sampai sana baru perasan, kebetulan lak kat dalam tu takde kedai......haisssyyyyy....ruginya!


p/s : oh ya.....semalam Naufal nampak binatang kat bawah ni....pastu dengan confidentnya dia buat bunyi "awwwmmmm"....apekah kerana stripes nya sama dengan pak belang?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.












6 comments:

Intan said...

Yatie, naufal buat bunyi tu pada kuda belang sbb dia yg jadi "rimau" nak kejau si kuda belang utk santapan gitu...ekekek

lily azliyana @ mama zara said...

wah..smart boy ni. dh leh kenal animals yek. Zara lom kenal lg, tp klu nmpak binatang, sume die nk hulur tgn, nnti slow2 mama ajar k Zara..=p

Nway, prnah few times ke zoo jhr ms kat jb dulu. rasenye klu diupgrade sket, mesti lh tmbah ramai pengunjung kan..

Siti @ nurie said...

wah wah,....naufal leh kawan ngn mialah...sama2 berbunyi binatang...he he he he...tapi, penatlah siti ajak zam gi zoo tu, dia tetap tak nak,..hish..kita nak ngajar anak dia pun, sosah....nanti ajak gi zoo taiping kang, terkejut lak...ha ha ha...

YatieJay said...

Intan,
Hahaaa, bagus betul teori intan tu. Boleh digunapakai ni....

Lily,
Bebudak naturally memg sukakan binatang. Cuba lily bwk Zara gi zoo...dia mesti suka punya!

Mmmmmm...memg patut di upgrade, dan tukar penghuni yg lebih ceria dan muda belia. Kebanyakan animals kat sana dah tua2 dan malas bergerak aktif....

Siti,
Ajak lah Zam gi Ti....seronok tengok reactions anak kita masa fisrt time jumpa gajah, rimau, monyet dll...Memanglah umo ni dia tak berapa ingat sangat nanti tapi at least dia belajar something yg "real life" instead of tengok kat buku / tv.....

Kalau di malas gi JB, ajak dia gi yg kat Saleng tu.....heheee...

Cikpid said...

last g zoo johor masa sekolah rendah dulu..kan best kalo zoo jhr die upgrade best sikit mcm zoo negara kan??

hahahhaha..lawak laa siap aummm kat kuda belang..

YatieJay said...

Cikpid,
Tak dapat mcm zoo negara, at least tukar binatang2 yg lebih muda dan lebih variety. Hari tu gi Zirafah takde, badak air pun takde....penguin jauh sekali...heheee..