BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, 15 March 2010

Nasi Ambang Di Kampung Suamiku : )

Entry ni, bagi setengah org (especially org jowo) agak tak heran laaa...tapi aku sebagai bukan orang jawa adalah agak hairan dan 'suka' tengok salah satu tradisi org jawa yg ni iaitu - NASI AMBANG (disebut nasi ambeng ("e" dia mcm kita sebut 'e'mak, bukan 'e'kor yaaa....).

Aku memang dah lama kenal menu ni, tapi tak berapa arif cara penyediaan dan jugak cara dihidangkan dan makannya. Sejak dah kawin dengan org jawa ni, aku dah kenal sangat dah. Kalau setakat nak tolong susun2 apa yg patut, Insya Allah boleh kot....heheee...

Inilah rupanya. Tapi kat atasnya patut ada dua potong ayam (quarter)

Nasi ambang ni adalah himpunan lauk pauk yg disusun sedemikian rupa, dan dimakan dalam dulang. Satu dulang ada 4 orang. Lebihannya lak, akan dibungkus dalam daun pisang dan diikat utk dibawa pulang (apa namanya eh...lupa lak. Mintak bantuan org jawa utk bagitau). A set of nasi ambang consists of serunding, ikan kering, beehun atau mee goreng, sambal goreng, ayam (hari tu buat ayam masak kicap dan kari) dan diletak atas nasi putih.

Encik Nazir dah tak toleh kiri kanan dah...sedap ye bang?

Ni ahli keluarga sedang menikmati sedulang nasi ambang lepas tetamu dah balik. Sedap rupanya makan ramai2 mcm ni.....Mula2 dulu aku mcm takleh terima makan share2 ni.

Eh..kalau buat karangan takde penutup boleh tak. Dah takde idea laaaa...(dah dekat kul 12.30am - ini schedule entry sebenarnya)

Sekian terima kasih...hehee...

9 comments:

Siti @ nurie said...

bontrotlah kak ti namanyer ( yg lbh utk bwa balik tu)...he he he..ada sstgh org geli nak makn ramai2 mcm tu...tapi, mkn mcmtu lg selera tau..berebut2...erk..tetiba aku nak makn nasi ambeng lak...ha ha ha

lily azliyana @ mama zara said...

huuu..bestnye nasi ambang!! utk org2 yg tak biasa kdg2 diorang tak selera makan ramai2 mcm tu..tp bagi kami org2 jawa ni..NIKMAT!!!hehehe..

klu yg bwk balik tu sy panggil berkat..tp ikut kate siti kat atas, org tua mmg panggil bontrot..=p

YatieJay said...

Siti,
Haa...bontrot! Aku terlupa lak masa tulis entry ni. Nak tanya Ajay dia blm balik keja lak. Alamak ti, aku telah menyebabkan org pregnant mengidam ke? Sorry ye....

Lily,
Makan ramai2 lagi best sebenarnya sebab seronok dapat berkongsi sama2 kan? Memang nikmat...akak yg mula2 tak biasa dulu pun dah jadik suka. Selain bontrot, namanya berkat gak...ye betul2....

izzahazfar said...

saya yg tak pregnent ngidam jugak...camner kak!sedap la pulak!

Cinda... said...

kite bukan org jawa.. mak pon bukan jawa.. tapi tiap2 bulan pose, mak mesti jual nasi ambeng ni..RM2.5 jek.. kadang2 orang awl2 da tepon tempah.. :D

sape nak? tunggu bulan pose ye? hehehe

maya amir said...

arjoo org jawa tapi kami tak penah lak mkn ramai2 gini..heheheh...

Intan said...

Tak ponah try laei nie...npk cam sodap je :D

YatieJay said...

izzahazfar,
Sedap zah! Balik penang nanti akak tapawkan utk kau...hehee....

Maya,
Memang setengah tempat tak berapa amalkan makam mcm ni, wlpn org jawa itu sendiri. Kat kampung nazir, kalau ada kenduri memang diaorg biasa buat. Unik kan?

Intan,
Sodapppppp!

Elyn said...

agak jakun jugak sebab tak pernah mkn heheheh.