BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 27 September 2009

Update Hari Raya Tertangguh

Keh..keh...keh...ingatkan aku sorang je yang lama tak update blog, rupanya ramai gak yg baru nak update entry raya sehari dua yg lepas ni. Maklumlah, mood raya masih menebal ditambah dengan kemalasan akibat terlalu banyak makan lemang dan rendang.

Tahun ni giliran beraya kat rumah in laws di Kulai. Memang meriah sangat sebab semua adik beradik encik husband balik termasuklah adik bongsunya yang kerja askar kat Sarawak tu. Last year encik husband dan adik perempuan kedua beraya rumah mertua masing manakala yg bongsu tak dapat cuti sebab baru je kena posting ke Sawarak. Tahun ni memang havoc....

Dua malam sebelum raya kitaorg sibuk buat ketupat. Aku ni hanya sejak kawin dengan encik husband baru betul2 hands-on buat ketupat ni (tak anyam cuma isi berasnya saja dlm ketupat tersebut...mak tak reti anyam menganyam ni!). Di samping tu, encik husband tunjuk skill dia buat lepat. Dulu aku ingat lepat ni adalah lepat kuih biasa tu rupanya ketupat pulut, kalau kat utara dipanggil ketupat daun palas (segi tiga). Tak sangka dia terror buat lepat ni....

Encik husband tunjuk skill terpendamnya

Inilah rupa lepat tersebut

Sila buat perbandingan lepat2 di atas. Nampak tak perbezaannya?! Yg kurus macam tak cukup zat tu adalah percubaan pertama aku...heheee...Tapi bila dah direbus jadik cantik tau, dan paling penting boleh dimakan!

Sebenarnya yang betul2 buat aku teruja sangat nak beraya sebab dapat beraya dengan bujang aku sorang ni. Tak sabar nak pakaikan dia baju melayu lengkap bersamping dan bersongkok. Raya tahun lepas dia baru berumur 6 bulan...semestinya tahun ni lebih best sebab dia dah banyak keletah.

Naufal ni memang suka sangat dengan songkok dia tu...masa mula2 beli songkok manjang je nak sembahyang kalau dipakaikan songkok. Tapi masa raya hari tu, cabaran utama adalah nak suruh naufal pakai songkok lebih dari 5 minit....susah betul! Kejap2 dibukak la, disengetkan la... Ni antara gambar2 yang sempat diambil masa Naufal "lengkap" dengan pakaian rayanya.

Amacam....ada gaya zapin tak?!

Gambar ni lak Naufal dengan sepupunya Khaireez. Diaorang ni kekadang ngam kekadang bergaduh....Bila disuruh dok sebelah menyebelah untuk diambil gambar, nilah hasilnya....(abaikan sampin naufal yang terlondeh tu ya)


Nak suruh dia dok diam utk ambik gambar bertiga pun susahnya yang amaaatttt....berapa kali snap baru nak jadik. Nasib baik sekarang ni ada digital camera boleh delete banyak kali...heheee...


Hari raya tak lengkap kalau takde sesi bermaaf-maafan. Masa ni lah semua orang sedih2 jurai air mata. Termasuklah aku....

Masa gambar diambil, aku masih boleh sengih2 lagi. Siap buat lawak bodo suruh encik husband yg mintak maaf kat aku dulu..heheee...Lepas kamera dah berlalu pergi, sila pikirkan sendiri adegan yg sesuai ye.....Memang tak cukup tisu dah! Ironinya, petang tu aku dah "terdehaka" kat dia semula....sedangkan baru pagi tadi mintak maaf sampai tak cukup tisu...huhuuu...

Ni dengan MIL...pun aku nangis gak. Bukan apa, mengenangkan aku ni menantu yang teruk...dan mak mertua aku ni sangat lah baik pada aku. Bersyukur aku ada mertua mcm dia. Dulu2 sebelum kawin, aku cukup takut dapat mak mertua yg jahat atau cerewet atau terlalu control anak lelaki dia (laki kita la)...tapi Alhamdulillah...she's totally the opposite. Ni yang aku taulah...di belakang2 wallahualam!

Sebagai penutup update hari raya pertama, aku tepek gambar family in laws aku. Kemeriahan beraya di kampung hubby sedikit sebanyak mengubati kesedihan aku sebab berjauhan dari family kat Penang. Kesian kat parents aku, beraya bertiga je tahun ni sebab adik pompuan aku hanya balik raya ke-3 sebab husband dia kena kerja



p/s : aku tak suke baju raya tahun ni...buat aku nampak gemuksss (sebenarnya aku memang dah gemuk pun!)

11 comments:

IEM said...

salam aidilfitri...
comellah naufal pakai baju melayu..
samelah kitapun lom update blog hehe...

Siti @ nurie said...

he he he...selamt hari raya kak ti.....wah...meriah sakn....taun ni, siti minta maaf kat zam atas katil je...( erk, smbil barign2 tau)....sbbnyer, pg raya tu terlupa nak minta maaf...( siti bila beraya ngn family sndiri, mmg lupa dunia )....ha ha ha..

ok gak dia nak pakai smping tu...complete set lg....

Elyn said...

ha tu die sekali update....

cute naufal lengkap berbaju melayu. si wafiq songkok pun x mo pakai!!!

Cikpid said...

hahahha..sakan ye kak..mnta maaf pagi2..ptg2 dh derhaka..samalaa kite..hahahha

thn dpn akak ry penang..sy lak raya Kulai

lily azliyana @ mama zara said...

Hee..sume org bz beraya mane ade mase nk update blog..=p

suka gmbar naufal pgang kerusi tuh..cntik jek die posing ngan set baju melayu lengkap die..

Intan said...

Sangat encem ur son pakai baju melayu lengkap itew :) Sweet lah tema kaler uols raya tahun nie...I likeee silver!

Ekekek..."tederhaka"...sabor jelah ye ;)

fauzi-maya said...

naufal sgt ensem..oklaa die nk gak memakai songkok & sampin walaupun sekejap..airell langsung xnak ye.. siap pagi raya nk pakai jeans weyhh.. puas pujuk baru nak pakai bj melayu tupun togel.. psstt sampin naufalsame ngan airell punye..heheh..

ooo lagik satu..awat nazir gemuks..pose ke tak tu? hahah..mintak maaf byk2 ye nazir.. masih di bulan syawal, afdal ye mintak maaf..hehehe...

YatieJay said...

IEM,
takpe, pelan2 update...raya sebulan tau!

Siti,
Oppsss...atas katil?! Takpe, rasanya mintak maap atas katil lebih afdhal...heheheee...

Elyn,
Ala..Naufal tu pun tak sampai 5 minit pakai songkok tu

Cikpid,
Tak sabar rasanya nak balik Penang. Petang raya pertama akak dah carik kalendar utk tengok bila raya next year.

Lily,
Tu dikira gambar candid, snap masa dia tak sedar. Kalau tak manjang tak jadik je gambar2 dia.

Intan,
tahun depan Intan silver lah pulak ; )

Maya,
Bila nak update entry raya? Aku tak sabar nak tengok gambar2 korang ni....

Mummy Dasy said...

hahaha macam² pesen lepat ...
lawa color kak sedondon kalabu ke tu?

Tiara said...

kak ingatkanlemang tadi hi hi hihihihi

YatieJay said...

Mummy Dasy,
Ye...tahun ni kelabu/silver...

Tiara,
Lemang?!?! Comel je lemang ni...heheheee...(errr, kau maksudkan LEMANG kan?) Hahahaaa...