Sejak awal Feb lagi aku dok terbayang2 makan trifle. Masa aku kecik2 dulu, mak aku rajin buat benda ni (unlike me, mak aku adalah pakar masakan dan pakar buat kek/desserts). Tapi sejak anak2 dia dah besar dan keluar dari rumah, dia dah jarang sangat buat kerja2 baking ni. Aku dengar (dari mulut bapak aku) hari2 diaorg beli kat kedai aje - mengadu atau sekadar bercerita tu aku tak pasti lak. Alaaa...dah tinggal berdua, lagi senang senang order, kan?
Tapi...takkan aku nak suruh mak aku buat, betul tak? Kebetulan lak masa bloghopping hari tu aku terjumpa 2-3 blog bagi resepi trifle ni. Hari Jummat balik kerja aku menggigihkan diri cari bahan2 utk buat dessert best ni. Semua jumpa kecuali kristal jelly. So, aku substitute dgn agar2 biasa.
Ni merupakan contoh2 trifle yang sebenar....kelihatan menggiurkan bukan?
Dari mana aku dapat resepi nak buat trifle ni terlupa pulak, sebab ada 2-3 versi. Aku amik versi yg paling senang nak dapat bahan. Err...kalau ada yg tak tau camne nak buat, korang google ajelah yek (saya adalah malas nak carik balik link tersebut)
Sebagai bukti aku memang ada buat...sila lihat gambar2 di bawah :
Langkah pertama adalah menyusun kek di lapisan bawah sekali. Better pakai bekas lutsinar so that boleh nampak layersnya. Aku pakai bekas plastik beli kat Ikea (mesti ke sebut Ikea?).
Namun demikian, cubaan pertama ini adalah amat tidak memuaskan hati (read : tak sedap) kerana:
- Aku tak jumpa swiss roll kat Tesco tadi (semua resepi kata pakai swiss roll) so aku pakai butter cake yang terakhir which is agak tengik dan dah nak expired!
- Sepatutnya pakai crystal jelly perasa strawberry. Akibat tak jumpa, aku cuma pakai agar2 yang rasanya plain aje
- Instead of ONE layer of cake, si pandai ni pergi buat 2 layers! Sudahnya, air fruit cocktail tak meresap kat layer yg terbawah.
- Custard mixture aku tak cukup keras
- Oleh kerana ketidaksabaran yang tinggi, aku tak tunggu custard tu mengeras sblm menuang agar2 yang panas sebagai layer terakhir. Sudahnya, custard tu pecah sikit (tak cantik loh!)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
12 comments:
pernah gak try wat triffle mcm ni..punyela ikut resipi sebijik2..berusaha mencarik bahan same macam resipe tkt nnti tak jadik..ekekeke..sudahnye, rase ok but still kastard mcm tk cukup keras..
nway, okla tu kak yatie..ada usaha utk mencuba..nxt time boleh kasik perfecttttt..(tetibe terasa nak makan triffle bile tgk gmbar2 ni sume..tp nak buat sndiri MALAS..huwaaa)
hehe suffle tul trifle u beb!!! nnt buat lai ek!! chaiyok2
hehehe.. sy seumur idup tak penah makan triffle ni.. akakla yg ari tu sebok tunjukkn sy triffle ni time keje.. ehhehee
cume tgk sy punye kek coklat plak.. ari ni tunggu2 akak.. onleave plak.. hahaha..
anyway, jgn putus asa, wat agi sampai menjadi..blajo dr kesilapan.. :D
ops cume = cube.. (salah taip)..
tengok mcm lazat!..
minta sikit...
sedap, kena cuba ni
kak ti, whipping cream byk kat tesco...sila rambangkan mata anda bkat tesco bila nak buat dessert alah western ni yerk..
p/s:mcm teringin nak makan sotong masak itam kak ti tu....bila blh ct rasa?...ha ahha
Lily,
Ha...kau punya trifle pun custard tak cukup keras ye? Kenapa ek....
Elyn,
Shuffle...jangan tak shuffle! Hahaa...
Cinda,
Tapi kek kau menjadik la. Sedap!
Izzahazfar,
Rasa quite ok laaa...tapi tak 100% jadik.
Crazybeautiful88,
Cuba lah. Resepi ni sgt simple, tapi berbaloi!
Siti,
Sengaja takmo letak whipping cream, sebab takut terlalu menggemukkan. Err...tapi sekali sekala apa salahnya kan?
Sotong masak itam? Alaaaa...seganlah nak kasik kau rasa. Maklumlah, akak tak terror masak mcm kau!
sedapnyer..tp xpernah buat lagi benda ni nnt2 nk try lah buat sendiri jgk
ye..aku mmg gelak sampai nangis.. takleh tahan tgk...kekekek..sori beb, aku tergelak...tapi usaha tangga kejayaan..tapi aku penah buat triffle ni dulu2.. arjoo ckp sedap..hahaha.. tapi aku lame giler tak buat daaa...
kak ti, org yg sesekali masak tuelh yg sti nak rasa tau...take time..siti bersalin bulan 7...ku menanti penuh harapan....
ibu_arifa,
Contohilah gambar yg atas tu...bukan yg akak punya tau!
Maya,
Yelaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Siti,
Alamak....mcm cabaran dah ni! Kau jangan lak kecewa dgn rasanya nanti.
Post a Comment