BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 23 January 2011

Sotong masak hitam si tampuk manggis

Sebenarnya lauk2 ni aku masak last week. Kat FB aku dah war-warkan tapi tanpa gambar. Baru sekarang nak upkan kat blog. Dah jadik baja pun hasilnya...hahaaaa...

Antara yang aku masak :

Broccholi dan cendawan tiram in oyster sauce

Udang goreng kunyit (untuk Naufal coz tak pedas)

Sotong masak hitam. Owhh...presentation dia tak tahan betul!
Saja letak 'bunga' tu sebab lauk sotong tu terlalu hitam dan 'buruk'

So, hari ni aku nak share resepi sotong masak hitam. Bukan selalu blog ni tayang dan share resepi! Sebab tersangatlah jarang masak, cuma weekend aje. Sila kagum ye. Bagi yang dah tau resepi, buat derkk ajelah...atau korang boleh share versi korang.

Bahan-Bahan
1/2 kg sotong (simpan hitamnya)
3 ulas bawang putih - kisar
4 ulasa bawang kecil - kisar
2 batang lada hidup (aku tukar kepada cili padi - ikut kepedasan yg korang suka) - kisar
sikit belacan - kisarkan sekali
1/2 sudu besar serbuk kunyit - letak sekali dlm blender masa mengisar bahan2 kat atas ni
2 sudu besar serbuk cili ~ optional
sebatang serai ~ dititik
Air asam jawa (setengah cawan)

Cara-Cara
Tumiskan bahan2 yang dah dikisar lalu tambahkan gula.
Kacau dan tunggu sampai pecah minyak
Tambahkan sotong
Tambahkan serai
Letak hitam sotong dalam 3-4 biji (ikut suka korang nak hitam bnyk mana)
Last sekali tuangkan air asam jawa

Siap dahhhhh....

Mula-mula kawin dulu encik nazir tak biasa dengan lauk ni. Pernah sekali aku masakkan lauk sotong ni, kebetulan adik-adik dia datang. Diaorg pun tak biasa tengok. Aku dengar diaorang tanya encik nazir ni lauk apa. Dgn nada gurau dia jawab "air acaq"...wuhuhuuuu...kecik ati aku dia kata lauk tu air longkang. Lepas tu dekat setahun lebih aku tak buat dah...Bak kata cikpid, sesentap!

Tapi sekarang ni encik nazir dah pandai request pulak....Dah pandai makan la tu. Entah sotong masak hitam siapalah yang buat dia berkenan sangat!

9 comments:

nurHeart said...

tak penah lak mkn sotong msk hitam ni, msk kicap tu ade lh, nnt mau terai setelah sebarang rashes yg timbul pd anggota bdn ini hilang.. ;P (alergic seafood tp klu dh ada dpn mata mkn jgk)

Syahida said...

wahhh..wahh..hari memasak sedunia..best!best! :D

lily azliyana @ mama zara said...

hee..sy pon tk pernah lagi masak sotong hitam nih..slalu klu masak sotong hitam2nye tros dibuang tanpa byk soal..tk tau pon sedap dimasukkan dlm masakan..(huuu..nmpak sgt tk kurang pengetahuan memasak kan)

YatieJay said...

nurHeart,
Orang yang allergic seafood memang biasanya adalah penggemar seafood kan? Takpe, orang kata buat ubat tapi bila gatal2 tanggung sendiri...heheee

Syahida,
Hari memasak sedunia saya seminggu dua kali aje

Lily,
Tak pasti lak hitam dia tu ada memberi rasa atau tak. Mungkin sekadar warna aje kot. Hari tu chef wan masak lauk ni kat channel 703 (AFC), lauk tu jadik lawa wlpn hitam!

mie said...

pelik kenapa ramai xtau sotong masak itam ni..mama pn slalu masak tp kite xmkn..sbb xsuke sotong..tp klu sotong goreng tepung layan..ngok kn?hehehe..
tapi kite nak tergelak abg nazir ckp lauk air longkang..hahaha..

jgn lupe layari www.miesterious.blogspot.com

YatieJay said...

mie,
Syyy...jgn bagitau dia yang kita kecik ati tau...heheee...sampai sekarang dia tak tau. Dia cuma perasan yg kita dah laaammmmaaaa tak masak lauk ni. Last yg dia cakap air longkan tu lah!

Cinda... said...

kak yatie ... hahaha.. resepi sy xde men blender2 sume hiris2.. akiem mmg suke mkn sotong masak itam nie.. mak mertua awl2 dah gtahu kite.. dia kate, akiem suke mkn stng masak itam, adik bwah akiem suke pedas so suka stong msak sambal.. begitu juga lauk2 lain ... .. akiem xleh makan pedas, dats why .. kalo kite masak x boh lada pon.. kalo nak kite hiris2,then serai mmg wajib arr, xletak x sedap..
sekian time kasih .. :p

YatieJay said...

Cinda,
Chef Wan punya resepi hiris2 gak semua bahan (termasuk serai). tapi chef Rubiah (mak akak laaa) punya resepi semua bahan diblender. So ikut sifu mana yg ajar kita la....heheee...Akiem tak suke makan pedas ye? Jimat lada kat rumah kau ; )

izzwan said...

wuhuuuuu...sedapnyer sayur tu..sungguh meriah..btw..cikwan pun tak penah makan sotong masak hitam tu..
sama jugak kita..hari masak2 sedunia 2 hari jer seminggu itupun klu tak malas..hehe