BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, 8 July 2010

Pergi Kerja - Balik Kerja

Takde idea nak tulis entry malam-malam buta untuk scheduled entry weekday nanti. Dalam dok tengok folder gambar2 terjumpa lak gambar yang aku amik masa on the way pergi kerja last week.

Cuaca masa tu sangat clear dan cantik. Matahari bersinar terang, walaupun masa tu baru sekitar pukul 7.15am. Masuk je 2nd link highway....nun jauh kat depan, aku nampak awan berkepul2...putih macam kapas! Subhanallah.....cantik betul ciptaan Allah. Cuba tengok ni :

Indah bukan?!

Kekadang tu aku rasa bernasib baik sebab dapat pergi kerja dalam suasana dan keadaan yang smooth dan cepat sebab takde traffic jam. Walaupun agak jauh untuk sampai ke tempat kerja (dalam 45km sehala), disebabkan ada highway perjalanan cuma mengambil masa kurang 40 minit untuk sampai.

However, kadar tol dan minyaknya sangatlaaaaaa tak best! Disebabkan tak sanggup bear toll and petrol cost yang melampau (tol saja jejak RM200 sebulan), terpaksalah aku car pool. Aku dan car pool mate bergilir-gilir bawak kereta setiap seminggu. Barulah jimat sikit, walaupun terpaksa banyak bertolak ansur dengan timing kerja masing-masing.

Ni masa balik kerja

Masa balik pun highway lengang. Senang kata, kalau takde polis hendap celah2 pokok tu memang selalu aje bawak keta melebihi 120km/jam! Wahai abang polis....kamu sangat nakal ye. Tangkap gambar saya tanpa kebenaran. Pastu abang polis charge saya untuk gambar-gambar tu. Tak suka paparazzi tawwwww.....

p/s : aku dah tobat takmo bawak laju2 kat area 2nd link tu. Aku pernah kena saman dua kali....untuk dua minggu berturut2...

10 comments:

Sitisifir10 said...

anak saya sangat suka awan...kalau tgk awan cantik je, balik2 terus amik pensil dengan kertas nak lukis...padahal awan adalah awan semata2....

Aku Bukan Bidadari said...

kak bayar tak saman tuh? pehtu RM200 ajer sbulan ok tuh.. tiara nih
Tol = RM4.60 sehari x 20 hari = 92.00
Petrol = RM50 seminguu x 4 = RM200

Haaaa lagii byk.. + JEM NAK MATI lagi..

iem said...

jauh gak perjalanan tu yek..ngan tol n minyak lagii..tapi yg bestnya tak JAM kan kak..Cantik awan tu..klu faiq suka tengok Bulan hehe

YatieJay said...

Sitisifir,
Wahhh...menzahirkan appreciationnya melalui lukisan, bagus betul!

Tiara,
Datin Tiara (takleh blah betul gelar diri Datin ye!), RM200 adalah utk toll sahaja. Tambah minyak jejak RM400+ utk sebulan. Kalau car pool baru leh jimat 50%. Saman? Mestila bayar....akak kan pengguna jalan raya yg berhemah...hahaaa....

iem,
Memang best...tak jam langsung! Naufal pun suka tngk bulan. Pastu dia akan cakap - MOMOK..tak paham betul akak....

Mummy Dasy said...

area ctu byk polis duduk sambil jd photographer celah pokok...kdg2 x pasan lagsung..

Syahida said...

salam yatie, sempat lagi tu...amik gambar atas highway...bagus2, bersemangat pegi keje pagi2..keep it up!

Cinda... said...

hehehe.. sempat amek gambo agi.. musti bw berhemah jek nie..
sy dr senai tak pernah plak kire brape km.. tp sy bw kete tak pernah kurang dari 110kmj, slalu jek lebih.. al maklum arr kuo umah kol 730.. adus... sape soh kan??


hehehe... naufal tgk bulan cakap momok?pengaruh cite antu arr tu,bulan ngambang jek kuo antu.. hahhha

maya amir said...

gmbr yg pagi tu aku sukaklaa beb..

Siti @ nurie said...

alah..kak tikan mmg suka kuar awal pg dr org lain..sedangkan masa keje kt kulai tu pun, masuk lg awal dr org yg masuk keje kul 8....betul tak?..ha ha ha....oh ya...siti dah balik kulai,,tp, 1st ogos hingga awal pose, balik kampung semula...x leh dok umah mak, mia asyik gaduh je ngn sepupu dia...pening pale..tu yg balik kulai awal,,,..

YatieJay said...

Mummy Dasy,
Ha'ah...polis2 ni pandai menyamar jadik pokok kan?

Syahida,
Nak hilangkan boring masa driving, kebetulan lak pemandangan cantik.

Cinda,
Eh, kau jgn tak caya....gambar tu diambil masa akak drive kelajuan biasa 110km/j. Takdenya nak hemah2 pagi2 gi keja....hehee....

Maya,
Tapi kalau en arjooo yg amik lagi lawooo...

Siti,
Eh, kau ingat lagi akak suka mai awal?