BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, 8 January 2010

Me Time!

Dulu-dulu masa sebelum kawin, aku adalah sangat suka melakukan ini :

1. Baca novel.

Kalau cerita tu terlalu best, sesi pembacaan diteruskan sampai kekadang sampai terlepas waktu makan. Sedar2 je perut dah berkeroncong mintak diisi.

2. Shopping/window shopping sorang2

Aku akan keluar seawal pukul 9.45am dan pergi "bukak" kedai2 kat shopping complex tu.
Perasaannya adalah sangat best apabila menjadi antara orang pertama yang sampai ke situ.
Aku boleh pilih mana2 parking yang kau suka, aku boleh berjalan2 tanpa perlu berasak2 dan
masa bayar aku tak perlu beratur panjang. Bila orang mula ramai, aku pulak dah habis
shopping + kenyang makan sorang2 kat mana2 fast food outlet dan boleh balik sebelum
waktu Zohor...heheee....it's the best mind therapy!


3. Mandi lama2 utk sental kaki, shampoo...dan lain2 (takkan nak letak secara detailed, ye tak?!)

Kekadang lepas mandi sampai berwap cermin kat bilik air tu...keluar dari bilik mandi rasa
sangat fresh dan "baru"....


4. Bermalasan kat depan TV sambil menonton CD secara marathon


Tapi kini.....


1. Kalau dapat habiskan satu majalah dalam masa seminggu dah cukup best la tu

2. Kalau nak shopping atau window shopping sorang2 hanya boleh dilakukan waktu lunch hari Jumaat. Itupun kalau takde kekangan kerja di office, dan kena sacrifice lunch.

3. Sesi mandi di bilik air paling lama 7 minit agaknya (hanya utk melakukan perkara2 wajib - cuci muka, mandi, syampu rambut)

4. Kalau tengok TV, kena share remote dengan encik husband. Kalau encik husband kerja, kena bertolak ansur dengan encik naufal pulak yg sibuk nak tengok Belalang, GBS atau Jim Jam and Sunny...sigghhhh.....

So....lepas dah kawin dan ada anak ni, bila agaknya dapat spend more time for myself?!

Perancangan utk keluar berdua dengan Puan Maya sempena girls day out pun terpaksa di cancelled gara2 boss aku suruh naik kerja juga walaupun production shut down seminggu! Kalau tak sedapnya berspa bagai.....huhuuuuu sedihnya! *updated : Puan Maya and Naufal was hospitalized on the day we were supposed to have the girls day out*

Kekadang aku wonder - macam mana orang lain spend their "ME TIME"? Atau they are happy spending their time for others?

p/s : entry ni bukan stok merungut penat atau bosan jadi ibu/isteri.....sila jangan judge saya begitu : )


Heavennya kalau dapat buat semua ni....

Above pic taken here
**********************************************************************************

Entry ini sepatutnya discheduled utk "keluar" pada minggu terakhir 2009, tapi disebabkan kejadian2 yang tak dirancang telah tertunda beberapa hari selepas....

11 comments:

Cikpid said...

me too laa kak yatie..
i love to read magazines..satu ari leh abis satu magazines..skang ni kdg2 sebulan..huhuhu

nk me time..nak tido lama2..nk g borak2 ngan kawan2..nak lepak2..

bak kata akak tu bukan kite mrungut kene bkorban as wife and mother..cume skali skala nk gak me time tu..

maya amir said...

eh sempat update blog di opis?heheh... aku tetap rase ralat takleh berspa2 bagai dgn ko beb..tapi kite hanya merancang kan? tapi kite kene pastikan masa itu akan dtg jugak hokayyyy? ohww aku sgt jeles melihat gmbr dimassage begitu ye.. sgt teruja! ya ampunnnnn...;D

izzahazfar said...

Kak...
ni nak citer org 1st time ber spa....
dlm kepala fikir mcm2...tp tak pun...rasa mcm malupun ade...dan rasanyer klu offer free pun takmo dah...

reason...:kena buke sumer...tupun sebab zah takmo buka spender..klu dak harus bulat2...huhuhu..even tutup pakai towel..zah masih rasa malu sehingga hari ni...

~sory.....terlebih la pulak~

Siti @ nurie said...

best mmg best...eh, kenapa siti rasa time kak ti mandi tu cm sama je ngn masa anak dara dulu?..ha ha ha ha....

siti masih smpat baca mjlh smpai abis, sbb smbil baca mjlh, smbil kasi mia buku utk dia color....tapi, xtvt ni dibuat time, zam keje malm..bila zam keje mlm dan mia tido awal,, huh...nikmat giler time tu...leh tgok Bones, CSI, Criminal Minds...best2...

tapi, bila zam keje siang, terpaksa gak tgok sport, sport, atau national geografi ataupun APL...

teringin gak nak gi massage ngn wat facial...peh...

Elyn said...

i rajin beli mag every month. tapi sedar rupenyer mag tu tak terbaca. ekekek. sgt susah nak dapatkan ME TIME tu kalo si suami takmo tgkkan anak. sekali sekalai dpt gak la i duk lam toilet lelama hehehe

YatieJay said...

Cikpid,
Bila jumpa kawan2 rasa mcm "muda" kembali kan..ahak..ahakkk...

Maya,
Ini scheduled entry. Office saya block blogger....Insya Allah, mesti buat gak girls day out itu!

Izzahazfar,
Nak kurangkan malu, cariklah spa operator yg melayu....pastu suruh dia tutup mata je sepanjang sesi berspa tu...hahahaa!!

Siti,
Ooohh..masa tu tak rajin nak meneyntal badan lah tu. Cuba kalau datang masa rajin...dengan bilik2 air sekali aku sental

Kalau Nazir keja malam dan Naufal tido awal lak, akak prefer blogging. Masa tu jek yg akak ada....Dah lama tinggal tengok citer2 CSI, Desperate Housewife dan House

Elyn,
Samalah....last2 magazine tu dah jadik cerita basi. Sedar2 anak kita lak yg "baca" magazine tu..huhuu...

YatieJay said...

Cikpid,
Bila jumpa kawan2 rasa mcm "muda" kembali kan..ahak..ahakkk...

Maya,
Ini scheduled entry. Office saya block blogger....Insya Allah, mesti buat gak girls day out itu!

Izzahazfar,
Nak kurangkan malu, cariklah spa operator yg melayu....pastu suruh dia tutup mata je sepanjang sesi berspa tu...hahahaa!!

Siti,
Ooohh..masa tu tak rajin nak meneyntal badan lah tu. Cuba kalau datang masa rajin...dengan bilik2 air sekali aku sental

Kalau Nazir keja malam dan Naufal tido awal lak, akak prefer blogging. Masa tu jek yg akak ada....Dah lama tinggal tengok citer2 CSI, Desperate Housewife dan House

Elyn,
Samalah....last2 magazine tu dah jadik cerita basi. Sedar2 anak kita lak yg "baca" magazine tu..huhuu...

lily azliyana @ mama zara said...

hehe..lebih kurangla kite. beli mjlah tu, lom smpat habis bace dh kena conteng or koyak dek Zara..=p

nway, pas kahwin ni paling ade peluang pon kuar makan2 ngan kwn2. but still angkut Zara sama2. tk tau apsal after dpt die mmg tkleh berenggang langsung..klu kuar berdua ngan husbnd jek pon rase bersalah sgt..hehehe..

Syahida said...

yatie, kalo nak jadik supermummy, mmg kena adakan juga 'mummy time'. if not once a week, maybe once a month...or at least once in every 3-4 months. Of course must seek help from babysitter, close frens, family or even encik husband :-)
as for me, i only started having my 'me' time when my youngest reaches 3. anak2 dah agak besar, senang sikit mummy..hehe..tp kalo menambah lagi, kena sacrifise la 'me' time tu lagi :D

Cinda... said...

i will appreciate my single more from now then.. :)

♥Hernee Nazir♥ said...

sy ni blm branak..smpat lg mlyn novel..kdg2 hubby pn bebel gak khayal ngn novel..hehehe..

kak..hubby kte name same ke?hehehe..ape la lmbt sgt si hernee ni..